Groene zone langs de rivier de Demer in Aarschot

Heerlijk, rustgevend, ontspannend en ontstressend is het om door natuurgebieden te trekken. Je moet je soms wel een eind verplaatsen of er is openbaar vervoer in de buurt en het gewenste terrasje misschien ook niet. Kortom niet alleen maar pluspunten, maar ook wel enkele van die piepkleine minpuntjes die niet altijd te veronachtzamen zijn.

Toch wil je genieten van de natuur, niet alleen strak aangelegde natuur maar plekken waar de natuur meer vrijheid geniet, waar je wel eens op het gras mag lopen, zitten of liggen. Dergelijke plekken met natuur in volle vrijheid vind je vaak in onze steden en gemeenten. Ga maar eens kijken (en wandelen!).

De voorbije tijd heb ik gewandeld, rond gekeken, gezocht en genoteerd in ruim vijftig Vlaamse steden. Verrassend hoe vaak ik kon genieten van ‘natuur in vrijheid’, plekken waar de natuur haar gang mag gaan, weliswaar af en toe onder oogluikend toezicht en met steun van de mens. Ja, ik weet het, die mens verknalt wel vaker de natuur, maar recent lijkt de modale mens toch wel beterschap te vertonen op vlak van natuurbehoud en -bescherming. Laten we met zijn allen afspreken dat we de natuurbeheerders in onze steden en gemeenten ons voorwaardelijk vertrouwen schenken?

Steden met een lange geschiedenis hebben vaak delen van hun omwallingen of vesten behouden of aangepast. Soms kan je daar kilometers lang wandelen. Ga daar eens stappen in Brugge, Diest, Ieper, Lier en Sint-Truiden. Voormalige spoortrajecten zijn soms omgevormd tot heerlijke wandelpaden. Neem daarvoor eens een kijkje in Poperinge bijvoorbeeld of in Zoutleeuw.

Elders bleek de natuur zo sterk dat die erin slaagde om uitgestrekte gebieden in stand te houden in de onmiddellijke omgeving van het centrum. Soms was het gevecht moeilijk, maar dan was er ook steun van mensen die de waarde van natuur hoog inschatten. Kijk eens rond in Aalst,  Bilzen, Diepenbeek, Diksmuide, Herentals, Kortrijk, Landen, Lokeren, Ninove, Ronse, Zonhoven of zelfs de Gentse stadsrand.

Neen, ik heb lang niet alle Vlaamse gemeenten opgesomd waar ik wandelde. Ook elders kan je stedelijke natuur ontdekken.  Snuister eens in de Uit je kot-gids van jouw provincie op deze website. Tegen de zomer van 2022 is de reeks compleet met alle Vlaamse provincies.

Tussen haakjes, waar kan je beter van je coronavrijheid genieten dan in de natuur, ook al ontdek je die in de stad?