Station Piringen. Foto beeldbank Onrorerenderfgoed, id: 334794
https://id.erfgoed.net/afbeeldingen/334794

Bomedries, Elen, Halmaal, Hendrikstraat, Kortenbos en Rullingen. Wie kent die stationsnamen nog?

Nog geen twintig stations (of stopplaatsen) voor passagierstreinen telt Limburg. Daarvan is er slechts één bemand, dat van Hasselt. En daar is gelukkig ook nog een ouderwets stationsbuffet. Op de overige haltes mag je proberen te praten tegen een ticketautomaat wil je enige aanspraak hebben. Maar dat ding is niet eens in staat om koffie te schenken, wat zou het dan kunnen antwoorden? Met wat geluk spuwt het apparaat het gewenste vervoersbewijs uit.

Mogelijk heb je eerst wel gesakkerd op die automaat omdat je vinger de verkeerde letter aanraakte bij een poging tot het invoeren van je bestemming op het onhandige toetsenbord.  In sommige haltes staan die toestellen overigens zomaar in openlucht. Als je een ticket probeert te ontfutselen aan een automaat in weer en wind; verdien je dan geen beloning onder de vorm van korting?

Naast Hasselt zijn ook de stations van alle andere startplaatsen van Uit je Kot Limburg (Beringen, Bilzen, Diepenbeek, Genk, Sint-Truiden, Tongeren en Zonhoven) goed bereikbaar met de trein. Mocht je echter willen wandelen in het mooie Noordoosten van Limburg (Maaseik, Bocholt, Bree, Maasmechelen), dan laat de trein je fameus in de steek. Hetzelfde geldt trouwens ook voor delen van Haspengouw (Borgloon, Wellen). De Lijn is dan de enige optie als je het openbaar vervoer verkiest.

Station Hoepertingen. Bron: Wikipedia

Toegegeven, het is luxe als je in plaatsjes als Kiewit of Bokrijk  een rechtstreekse trein kunt nemen naar Brussel, Gent of Oostende. 

Vroeger waren er in Limburg trouwens wel meer stationnetjes waar je al ‘van ’s morgens in de vroegte’ op de trein kon stappen. Wie reisde er ooit naar Bomedries, Elen, Halmaal, Hendrikstraat (Alken), Kortenbos, Rullingen, enz…?
Wie weet er zonder Wikipedia waar ooit het station van Ingene-Immer lag? Of de stations van Kolveren en Senselberg? Geboren Limburger zijnde wist ik het trouwens ook niet… Over het station van Zonhoven-Badplaats lees je dan weer meer in de Uit je kot Wandelgids Limburg.

Verdwenen stations waren trouwens ‘belangrijk’. Mijn grootvader kon met de trein naar Hoepertingen om zijn lief, mijn grootmoeder, het hof te maken. Toen ik zelf eenmaal op de wereld stond kon ik per trein vanuit het nu verdwenen station van Halen mijn grootouders opzoeken.