Wandelen langs het riviertje de Mark

Het zal je worst wezen wat het meest correcte Algemeen Nederlands is wanneer je erin getrapt hebt. Koeienvlaaien of koeientaarten?  Tijdens je wandeling langs de Mark in Galmaarden (of door weilanden elders in de Vlaamse provincies) is het inderdaad even uitkijken voor deze zachte, plakkerige en niet zo welriekende schijfvormige groene producten die het resultaat zijn van ‘s koeiens spijsverteringstelsel, dat gras en ander graaslekkers stuurt door vier opeenvolgende koeienmagen.

Aan de Heetveldemolen betreed je het koeiendomein tijdens je wandeling door Galmaarden. Deze meestal wat lome dieren bezorgen het landschap hier en daar een andere tint groen. Het is uitkijken om hun ronde afvalproducten niet te betreden, want zoiets blijft gegarandeerd een eind weegs lang aan je schoeisel plakken.

Erger nog zou een uitschuiver zijn, want dan moet je welhaast gebruik maken van Mark-water om alleszins uiterlijk propertjes onder de mensen te komen op het verdere traject.   Gelukkig is er een eind verder op de oever een zitbank annex picknicktafel onder de open hemel. Nadien kan je met wat weer-geluk zongedroogd verder. Vluchtige blikken van voorbijgangers bij het Baljuwhuis of het Marktplein merken niets van je vlaaiendrama. Maar of ze iets ruiken?